Nordbergs buss kör linjetrafik, bland annat till Sunderby sjukhus. Förarna är oroliga för att smittas av passagerare som kliver på bussen framme vid förarplatsen.

– Flera av oss är äldre och tillhör riskgrupper med diabetes eller kol. En del har också anhöriga som tillhör riskgrupper. Så coronasmitta är inget vi vill ta med oss hem från bussen, säger Lars Löfgren.

I tisdags lämnade han en 6:6a-anmälan till arbetsgivaren med krav om att framdörren ska hållas stängd för av- och påstigning. Utan resultat. Så från måndag klockan 15 har han lagt ett skyddsstopp på bussarna tills framdörrarna stängs för på- och avstigning.

– Jag har gett ett alternativ, att kortläsarna flyttas till framdörren så att passagerarna kan läsa av sina kort där innan de kliver på bak i bussen. Det skulle kunna vara en tillfällig lösning tills kortläsarna har flyttats bak i bussen. Så behöver de inte förlora intäkter, säger Lars Löfgren.

Niklas Hedkvist, vd för Nordbergs buss, vill inte kommentera skyddsstoppet förrän mötet med Arbetsmiljöverket på måndag.

– Jag förstår förarnas oro och vi tittar på olika lösningar. Vi har även en dialog med Länstrafiken, de vill ju ha in sina intäkter, säger han.