Varken den statliga eller den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen omfattar i dagsläget personal som smittas av coronaviruset på sitt arbete. Det beror på att Socialdepartementet inte har uppdaterad listan över de smittsamma sjukdomar som försäkringen gäller. 

Som KA har rapporterat om har regeringen lovat se över reglerna så att detta ändras. Tanken är att det då också ska gälla retroaktivt. 

För att få ersättning från den kollektivavtalade försäkringen krävs dock att skadan eller sjukdomen kvarstår i minst 180 dagar. Det vill Kommunal, tillsammans med Vårdförbundet och flera andra fackförbund, ändra på. De kräver att arbetsgivarna lättar på reglerna så att personal som smittats av covid-19 på jobbet ska få ersättning från första dagen. 

– Om det är så att du jobbar på en intensivvårdsavdelning eller på ett boende för äldre, själv blivit smittad och kanske till och med vårdats själv, och efter en hälsokontroll ser att man får bestående men, då ska det regleras som arbetsskada. Det kommer vi att strida för, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Sveriges Radio.