SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, förhandlar med Kommunal och andra fackliga organisationer. Det bekräftar både SKR och Kommunal. Men avstår att kommentera pågående förhandlingar.

Från SKR:s sida betonas att anställda i kommuner och regioner nu gör ett fantastiskt arbete under tuffa förutsättningar. Samtidigt betonas vikten av vila.

– Man får ha förståelse för att förutsättningarna för semesterplaneringen ser annorlunda ut i år. Vi vet ju inte heller hur situationen kommer att utveckla sig. Det gör att det kan vara svårt att ge medarbetarna semester i enlighet med de önskemål man har. Beskeden om semester kan också dra ut på tiden. Vi för diskussioner med de fackliga organisationerna om hur läget ska hanteras på bästa möjliga sätt, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef, SKR, i en skriftlig kommentar.  

Enligt avtalet har man rätt att få besked om semestern två månader innan. Men är semestern inte beviljad har arbetsgivaren möjlighet att skjuta fram den.

Enligt semesterlagen så ska en semesterperiod på fyra veckor eftersträvas under juni till augusti. Men det är möjligt att förlänga semesterperioden så att den sträcker sig från maj till september enligt avtalet med SKR och Sobona (fd Pacta). Men detta ska i så fall förhandlas lokalt.

KA följer frågan.