Det går ju inte att säga hur mycket gruppen undersköterskor rör sig på jobbet. Någon kör bil mellan vårdtagare i hemtjänsten, någon cyklar, någon springer i trappor på ett sjukhus och ibland blir det tunga lyft. 

– Man får fråga sig vad man gör i jobbet och vad man saknar. Men också: vad kan jag stärka för att klara av jobbet bättre? För många av de här jobben (kommunlarans jobb reds. anm.) krävs starka kroppar. För de flesta är det ändå lågintensiva rörelser på jobbet och då kan man satsa på mer högintensiv träning på fritiden. De flesta här kanske har mer nytta av det än en promenad efter jobbet.

Vi valde tre olika yrken som rör sig i olika grad på jobbet och bad Jessica tipsa om vilken träning de kan ha mest nytta av.

Bussförare
”En bussförare som får väldigt lite rörelse skulle  kunna träna lite mer högintensivt för att få större effekt på kort tid. Då kan man kompensera lite mer  för den stillasittande tiden. Och styrketräning som stärker över­kroppen så man orkar sitta länge med bra hållning. ”
Undersköterska
”Många undersköterskor rör sig mycket i jobbet men det är ofta ganska ensidigt. En undersköterska kanske ska fokusera på att stärka rygg och axlar så man klarar belastningen i jobbet. Men också lite tuffare kondition. De kanske inte behöver gå en promenad när de kommer hem.”
Park/lantarbetare
”Det kräver ganska mycket styrka för att klara av arbetsuppgifterna. De kanske ska jobba med konditionen men också styrka och rörlighet i rygg och axlar, det är något som många har nytta av. Är jobbet väldigt fysiskt kan yoga eller annan nedvarvning vara bra också.”

Måttlig eller hög intensitet?

När man pratar om fysisk aktivitet används begreppen låg, måttlig och hög intensitet. Men vad betyder de?

Låg intensitet – vardagsmotion som promenad, trädgårdsarbete och städning.

Måttlig intensitet – man blir lite varm och lätt andfådd. Man kan hålla på ganska länge utan vila och det går att prata under tiden. Exempel: löpning och cykling.

Hög intensitet – man blir rejält andfådd, behöver ta en kort vila då och då och har svårt att prata under tiden. Exempel: spinning och cirkelfys.