Sluta klappa händerna! Inga applåder i världen har någonsin sett till att få till stånd högre löner, bättre scheman eller en sundare arbetsmiljö. Och inga applåder kommer heller att göra det.

Med det sagt är det dags att börja titta på vad vi verkligen kan göra. Det skapas grupper på Facebook, med olika uppmaningar och krav. Som till exempel att vi som arbetar ska ha risktillägg eftersom vi kan smittas av det nya Corona-viruset. Att vi måste gå ihop, att vi måste få till en förändring.

Hur ska vi då göra detta? Låt mig på ett enkelt sätt förklara vad som krävs. Vi kommunalare behöver engagera oss mycket mer i vårt eget fackförbund. Vi behöver vara obekväma, jobbiga och påstridiga individer som kan våra arbetsmarknadslagar och vet hur vi ska utnyttja den kunskapen. 

Vi behöver bli många fler arbetsplatsombud och skyddsombud därute. Som vågar, som har mod, och som vägrar sitta tysta. Att ha åsikter och diskussioner i någon grupp på Facebook leder sällan långt.

Engagera dig politiskt. Det är politiska beslut som styr våra arbetsvillkor och vår arbetsmiljö. Sluta rösta på partier som vill se skattemedel i privata aktörers fickor. Som vill sälja ut vår vackra välfärd. Som vill skylla på invandringen eftersom just du har så dålig lön och värdelöst schema.

Ta ett politiskt uppdrag, gå en facklig-politisk kurs, gå en påverkansutbildning. Lär dig mer! Intressera dig, var den där fanbäraren som går längt fram i ledet, stolt och rakryggad.

Det är genom den kunskapen och genom det engagemanget vi kan vända den här sjunkande skutan. Om vi ser till att skaffa oss den makt det innebär kommer vi att få till en förändring.

Så, ta dig en funderare. Vad kan just du göra? Vad kan ni tillsammans på er arbetsplats göra?

Tillsammans är vi starkast!