Coronasmittans är allt annat än osynlig på nätet. Sally Karlsson från Ystad är en av alla dem som varit extra aktiv där under de senaste veckorna.

Hon har själv jobbat mycket som vårdbiträde på olika boenden men är just nu föräldraledig med sin son. Det var en tråd om löner i en grupp om att ge uppskattning till vårdpersonal som fick henne att starta en egen grupp. En som både ger uppskattning och men också kräver mer betalt.

– Jag är själv vårdbiträde och jag har ibland bättre timlön än undersköterskor jag jobbar med. Det är inte rätt. Jag ser gruppen som ett ställe att samlas på.

Undersköterska och patient (genrebild).

Covid-19

Pandemi kan utlösa krisavtal

Nyheter

Hon inser att det kan vara svårt att få till en lönehöjning när Kommunal och andra fackförbund vill skjuta på avtalsförhandlingarna och därför vill hon istället att det införs ett risktillägg för alla dem som arbetar i yrken där man utsätts för covid-19.

– Det är många just nu som är rädda och oroliga över att gå till jobbet. Om inte lönen höjs kan de i alla fall få någon sorts risktillägg.

Det är därför hon döpt gruppen som finns på Facebook till Höj lönerna nu. Risktillägg för Covid-19. Grupen har redan fått mer än 700 medlemmar men hon hoppas att det snart kommer att vara fler och att personer med olika kunskaper ska samlas i den. 

– Jag tänker att vi här ska kunna diskutera hur vi ska gå till väga. En del säger att ekonomin är så dålig det går inte att få till någon löneförhöjning, men jag tänker att vi kan använda det som händer nu och uppskattningen för vårdpersonalen som en språngbräda för att klara det.

Hon jämför lönen med den hennes ex har.

– Han är snickare och har nästan dubbelt så hög lön som de har i vården. Det är ett tungt jobb, visst, men det är vårt med.