Vi har alla sett dem. De tomma hyllorna i affärerna där toalettpappret skulle ha legat.  Varför hamstrar så många toalettpapper? Det är ett globalt fenomen men varför gör människor så?

Kanske känns det som en konkret och möjlig handling att göra i en tid där mycket är svårt att förstå, svårt att ta in och liksom ogreppbart. Ny information kommer flera gånger varje dag och det som gällde igår kan vara helt fel i dag. Det är svårt att tänka klokt och behålla lugnet även om det är det bästa vi kan göra.

Kanske kokar vår oro ner till det mest basala. Mat och toalettpapper.

Det vi upplever nu är det svårt att hitta en jämförelse till och då tror jag att vi människor tenderar att greppa över det vi kan nå, det som är konkret. Vi vill känna oss trygga i hemmet och vara förvissade om att vi har säkrat upp det vi kan. Då är det inte så märkligt att många hamstrar toalettpapper, även om det varken är det bästa vi kan göra eller hjälper oss i det stora hela just nu.

Vad kan vi då göra som hjälper både oss och hela samhället bäst i rådande läge? Vi kan med ett antal åtgärder hjälpa till och skydda de mest utsatta i samhället och plana ut kurvan av smittade så att de anställda i vården, många av dem kommunalare, får möjlighet att göra sitt jobb i ett mycket tufft läge. Se till att du är med och bidrar till att mildra krisen på det sätt du kan.

Råden är korta men avgörande:

  • Tvätta händerna ofta och noggrant.
  • Stanna hemma om du är sjuk.
  • Undvik kontakt med andra om du är sjuk.

Och sedan skadar det förstås inte att vara solidarisk och hjälpa dina medmänniskor.

Om du har möjlighet – handla åt äldre och riskgrupper så att de skyddas. Peppa nära och kära. Ta hand om dig och dina närmaste!