– Vi kommer nu att diskutera Kommunals önskemål i det läge som nu uppkommit. Det är en exceptionell situation, säger Joakim Larsson.

I nästa vecka samlar SKR sin förhandlingsdelegation men diskussionen med berörda parter kan påbörjas innan det, säger han.

– Vi kommer självklart att diskutera det här redan nu med de fackförbund som är inne och arbetar i den här samhällsfarliga situationen. Vi behöver samla alla och diskutera hela avtalsrörelsen. 

Lenita Granlund.

Covid-19

Kommunal: Omöjligt att förhandla

Avtal

Han säger också att han har förståelse för Kommunals inställning.

– Vi har jättestor respekt för allt det Kommunal och deras medlemmar just nu hanterar i det här samhällsfarliga läget. Effekterna vi ser av coronautbrottet gör att man måste ha respekt för att människor faktiskt behöver sköta sina åtaganden.

Förslaget från Kommunal att förlänga nuvarande avtal är teoretiskt sett fullt möjligt, förklarar Joakim Larsson. 

Vi lunchtid på onsdagen skickade Kommunal ut ett pressmeddelande om att man vill skjuta på avtalsrörelsen med SKR, som annars skulle gått in i en mer intensiv fas den närmaste tiden. Joakim Larson kände inte till innan att Kommunal skulle gå ut med detta.

– Det är möjligt att de haft kontakt med någon annan. Man måste ha respekt för att alla informationsvägar kanske inte är helt öppna just nu.