– Folk blir förtvivlade, de gråter. De vet inte hur de ska kunna försörja sig, att gå ner kanske 6 000 kronor i lön på en redan urusel lön, säger Lotta Svenander, ordförande för Kommunal i Norrtälje.

Bakgrunden är att Norrtälje inför en ny ersättningsmodell i hemtjänsten. Omsorgsinsatser kommer ge högre ersättning än serviceinsatser. Det innebär en intäktsminskning med cirka 15 miljoner kronor per år för vårdbolaget Tiohundra AB, som ägs gemensamt av Norrtälje kommun och Region Stockholm. Den nya ersättningsmodellen gäller även privata utförare.

– Det gör att man kommer att få varsla ganska många personer. Troligtvis kommer man först varsla dem och sedan vilja återanställa dem på en lägre sysselsättningsgrad, säger Lotta Svenander.

Fack och arbetsgivare har förhandlat i ett par veckors tid.

– Från början var det runt 28 stycken som varslades. Man fått ett uppdrag att höja kompetensen vilket gör att man bara varslar vårdbiträden, man är tvingad att ha flest undersköterskor till omsorgsinsatserna, säger Lotta Svenander.

I går hade Kommunal ett möte, för att höra medlemmarnas synpunkter och idéer. Nästa vecka fortsätter förhandlingarna.

– Arbetsgivarens förslag är att varsla och samtidigt erbjuda ny anställning på 75 procent till alla vårdbiträden, säger Lotta Svenander.

Arbetsdomstolen, AD, slog för fyra år sedan fast att arbetsgivare kan omvandla heltidstjänster till deltidstjänster.

– Medlemmarna är förbannade på oss, men när man vet hur det ser ut rent arbetsrättsligt så är man bakbunden, säger Lotta Svenander.

Att varsla ett antal vårdbiträden om uppsägning, eller att sänka tjänstgöringsgraden för samtliga vårdbiträden i hemtjänsten, är de alternativ som finns uppger Tiohundra i ett pressmeddelande.

– Inget alternativ är bra, och efter dialog med de fackliga organisationerna har vi valt det senare. Det innebär att vi slipper varsla någon om uppsägning. Samtidigt kommer många att få en kännbar sänkning av arbetstiden. Jag är den förste att beklaga att vi tvingas till den här åtgärden, säger Peter Graf, VD, i pressmeddelandet.