Om man har vistats i exempelvis norra Italien ska man, om man jobbar i Staffanstorp, vara hemma under inkubationstiden som beräknas vara 14 dagar för coronaviruset. Man ska då jobba hemifrån, alternativt stängas av från arbetet om det inte går att utföra från hemmet. Det gäller ”oavsett om de har symptom på smitta eller inte”, som kommunen skriver på sin webbplats. Och samma regler gäller alltså för Vallentuna kommun.

Till riskområden räknar man förutom Norra Italien även Kina, Hong Kong, Iran och Sydkorea. 

Det är i skrivande stund oklart om fler kommuner valt samma hårda riktlinjer som Staffanstorp och Vallentuna, någon nationell kartläggning finns inte. Men också Region Värmland har gått ut med att vårdpersonal som vistats i norra Italien bör stanna hemma i 14 dagar, även om de inte har symptom. Region Västerbotten utreder liknande riktlinjer.

Det är ett fåtal personer som stannar hemma på grund av reglerna: den 10 mars var siffrorna 13 stycken i Staffanstorp, 8 stycken i Vallentuna.