I april 2017 skulle den 18-årige djurskötaren städa björnhägnet och utfodra djuren. En holländsk familj var med, som en del av en aktivitet. Under tiden lyckades en björn gräva sig in i hägnet och attackerade och dödade djurskötaren. Familjen lyckades fly över stängslet.

Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på rovdjursparken i Grönklitt efter olyckan och fann brister i säkerhetsarbetet. Myndigheten lämnade in en åtalsanmälan.

Dödsolyckorna blev en väckarklocka

KA granskar

I november förra året väckte åklagaren Gunnar Jonsson åtal mot dåvarande vd:n för Grönklittsgruppen och dåvarande parkchefen. Åtalspunkterna gäller arbetsmiljöbrott, vållande till annans död samt arbetsmiljöbrott, framkallande av fara för annan. Åklagaren yrkar också på böter på åtta miljoner för Grönklittsgruppen AB. De tidigare cheferna nekar till brott.

Enligt förundersökningen, som Mora Tidning tagit del av, var det sedan länge känt att björnarna grävde runt i parken. Enligt åklagaren hade attacken kunnat undvikas om parken hade åtgärdat brister i arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet.

Rättegången väntas pågå under 20 dagar. Den sista rättegångsdagen är satt den 11 juni.