För ett par veckor sedan fick Lisa Bengtsson frågan om Kommunal fick föreslå henne som ny vice ordförande i LO. Efter några dagars betänketid sa hon ja.

– Det känns jätteroligt, säger hon.

Lisa Bengtsson nämner en rad frågor som hon brinner för och som hon vill bidra i för ett starkare LO.

Jämställda löner.

– Det är helt sjukt att vi fortfarande kämpar mot värdediskriminering på arbetsmarknaden.

Samordning.

– Det är viktigt att LO-förbunden kan ha en samordning i avtalsrörelsen för att bland annat hålla uppe de lägsta lönerna.

Fler medlemmar i facket.

– Rekrytering är i och för sig främst ett ansvar för varje förbund. Men vi kan samarbeta mer och stötta varandra i LO i det arbetet.

Facklig utbildning.

– Främst de mindre förbunden utnyttjar möjligheten till facklig utbildning i LO, men även Kommunal gör det till viss del. Utbildningarna behöver moderniseras, alla är inte beredda att åka iväg till en kursgård på internat. Vi kan satsa mer på utbildning digitalt, det skulle göra utbildningarna mer tillgängliga för alla.

Lisa Bengtsson säger att hon har kunskap och erfarenhet som skulle kunna vara till nytta för LO i dessa frågor.

Det är också viktigt för henne att LO blir mer enigt och att förbunden kan samarbeta på ett bättre sätt än nu i exempelvis avtalsrörelser och i LAS-förhandlingar.

– Det är viktigt att vi håller ihop. Kommunals medlemmar tjänar på ett starkt och enigt LO.

Lisa Bengtsson vill inte att det bara ska märkas centralt i LO-borgen i Stockholm. Hon vill även att det ska märkas ute i kommunerna.

– Där kan vi samarbeta och stötta varandra i det lokala fackliga arbetet. Det är så vi bidrar till ett starkare LO.

För fem år sedan blev hon vald till Kommunals tredje vice ordförande. Förra året valdes hon till förbundssekreterare i Kommunal. Och i år kan hon bli vice ordförande i LO.

Vad händer i din karriär om några år?

– Det är inget jag funderar på. Jag hoppade av skolan när jag var 17 år och började jobba i ett stall och sedan på en bensinstation. Någon ambition att göra facklig karriär har jag aldrig haft.

– Medlemmarna i facket har istället valt mig till olika uppdrag. Jag är glad över förtroendet och gör vad jag kan för att förbättra för arbetarna i landet, säger Lisa Bengtsson.