”Min man kastade syra på mig”. ”Jag älskar att vara kvinna”. ”Tänk att vara man och vila i skuggan”. Citaten kommer från tre olika kvinnor runtom i världen.

Kvinnor från över 50 länder får höras och synas i den unika dokumentärfilmen ”Woman”, som visas på bio nu. Kvinna efter kvinna syns framför en svart bakgrund och berättar något om vad det innebär att vara kvinna i dag. Det fina är att alla tänkbara berättelser ryms här. Filmen är regisserad av Yann Arthus-Bertrand och Anastasia Mikova som tidigare gjort filmen ”Human” tillsammans.

Vi möter kvinnan som överlevt övergrepp och trafficking. Nästa kvinna säger: ”Jag älskar att vara kvinna. Jag har alltid älskat att vara kvinna.” Berättelserna handlar om att få mens, att bli könsstympad, att vara gravid, föda barn eller göra illegal abort. Att vara kvinna och ha högsta lönen på företaget eller att kämpa i 21 år för att bli vald till kommunpolitiker.

Kvinnor från över 50 länder får höras och synas i den unika dokumentärfilmen ”Woman”.

Det är kvinnor från olika samhällsklasser, med olika hudfärger och från vitt skilda kulturer. Någon är trans, någon är rullstolsburen, en mängd olika språk talas. Det är kvinnor som gråter eller skrattar, som berättar om våldtäkter eller om sex som njutning.

Det brukar sägas att kvinnors möjligheter i ett land är en bra indikator på hur hälsosamt samhället är. Nog vet vi redan att kvinnor utsätts för förtryck och är underordnade, i olika grad, på de flesta håll i världen. Men det ger en särskild kraft att samla så många röster och berättelser, det kan vara åtminstone ett steg i att öka solidariteten över klass- och landsgränserna. För det behövs.

Fler biofilmer om och av kvinnor i världen

• ”En kvinnas val” av Haifaa Al Mansour, Saudiarabiens första kvinnliga filmskapare.

• ”Till min dotter” och ”Terapi i Tunisien” som recenseras här.