Maggan Nordmark tycker att hon har världens bästa arbetsplats. Det är också här, på Kallis i Helsingborg, som hon har lärt sig att uppskatta kalla bad. Just den här februaridagen bjöd dessutom på sol.

Det är fem grader i vattnet och sju i luften när vi långsamt kliver ner för stegen. Vi sänker oss ner i vattnet fast det tar emot. Jag försöker fokusera på lugna andetag när jag plötsligt försvinner under en kraftfull våg. Det var inte så jag hade planerat men det förstärker upplevelsen av det mäktiga havet. När vi kommer upp på bryggan åker ett skönt rus genom kroppen. 

Den här februaridagen skiner solen så vi sitter ute och njuter en stund innan vi går in i bastun. 

– Man fryser inte när man kommer upp, man behöver inte handduken, jag är så fascinerad av det, säger Maggan Nordmark.

Hon jobbar här på Kallis, ett av Helsingborgs tre kallbadhus. Här badar man naken, kvinnor och män på varsin avdelning. Platsen andas lugn och ro, omgiven av hav, Helsingør med Kronborgs slott på andra sidan. 

Maggan började jobba här av en slump för 2,5 år sedan. Hon hade aldrig badat kallt men började jobba i augusti, så hon kunde vänja sig successivt  vid allt kallare vatten.

– Förut var jag den som bara skulle bada i Italien men nu badar jag kallt. Det är fantastiskt, det blir en skön känsla i kroppen.

Ett kallt bad kan ge energi och en lyckokänsla. Studier har pekat på hälsoeffekter på sikt, men då behöver man bada regelbundet. Störst effekt har man sett på dem som badar många gånger i veckan. Bland annat ett ökat välbefinnande, bättre immunförsvar, högre stresstolerans, minskad värk och bättre sömn.

Samtidigt finns en kinesisk studie som följde 900 vinterbadare i många år. Där såg man en ökad risk för hjärt- och hjärninfarkter hos vinterbadarna. Det framgår inte hur länge de var i vattnet eller hur kallt det var.

Lise Andersson och Carolina Bosdotri Källén.

De sprider värme med iskalla bad

Hälsa

Cecilia Linde, läkare och professor i kardiologi, säger att hjärt-kärlsjuka, personer med ledbesvär och äldre bör undvika kalla bad. Om det inte är en äldre person som redan är van.

– Det är säkert sant att många mår bra av vinterbad. Det gäller att börja i tid om man ska etablera vanan, det man gjort under många år är säkert bra. Man behöver inte sluta om man känner sig frisk. Men att börja hoppa i iskallt vatten som 70-åring är inte tillrådligt.

Experter menar att mer forskning om kalla bad behövs. Men de som badar regelbundet lyfter gärna fram hur bra det får dem att må. Vissa av stammisarna kommer till Kallis varje dag.

Tips för lyckade kalla bad

  • Vänj dig successivt genom att bada på hösten och våren innan du vinterbadar. Värm gärna upp i bastu. 
  • Stanna inte i kallt vatten länge, 5–20 sekunder kan räcka. 
  • Bada gärna med sällskap på vintern. Ta med varma kläder och varm dryck om du inte bastar.
  • Öva på lugna andetag och gå ner i vattnet långsamt för att vänja kroppen vid kylan. Doppa inte huvudet om du är nybörjare.
  • Att duscha kallt kan också ge hälso­effekter och hjälpa en att piggna till på morgonen.

Vem ska undvika kalla bad?

  • Den som har eller har haft hjärtsjukdom eller högt blodtryck bör vara försiktig. Prata med läkare först. 
  • Undvik kalla bad och bastu vid sjukdomskänsla, akut migrän och om du druckit alkohol.

Att bada året om i hav och sjöar har blivit en trend. Vissa är hardcore och vinterbadar utan bastu. Men även på kallbadhusen märks ett uppsving.

– Ja, fler och fler ungdomar kommer till oss. Det ligger i tiden att man ska ta hand om sig själv och vara i naturen, säger Maggan Nordmark.

På kallbadhusen väljer de flesta att kombinera det kalla badet med bastu. Att basta regelbundet har i sig visat på minskad risk för stroke, hjärt-kärlsjukdomar och sänkt blodtryck. Att växla mellan kyla och värme sägs också ha fördelar för hälsan, som bättre immunförsvar och blodcirkulation.

– Många söker lugnet i bastun. En del lägger sig ner och andra tittar ut mot havet. Det är lugnande med värmen och sedan kyler man snabbt av sig, det är en del av den medicinska effekten, säger Maggan.

Maggan Nordmark i bastun.
Maggan Nordmark bastar alltid i samband med kalla bad. I sitt jobb på Kallis ger hon också aufguss i bastun, då häller hon eteriska oljor över bastuns heta stenar och fläktar doft och värme mot gästerna.

Vi har satt oss i bastun för att runda av efter tre dopp. Genom stora glasväggar har man utsikt över havet. Det dånar när vågorna slår mot väggarna. 

Jag känner mig pigg, glad och ren. Oavsett effekter på hälsan så längtar jag alltid till nästa bad (jag gör inte detta regelbundet). Och det är inte bara vintern som erbjuder kalla bad, i Sverige är ju vattnet kallt större delen av året.  

Boktips

Boktips 

  • ”Kalla bad” av Linda Ahlgren och Linda Vagnelind.
  • ”Nordiska bad” av Ulrica Nordström.
  • ”Wild swimming – bada för livet” av Helena Kubicek Boye.