I går samlades jag och mina kolleger på Gustav Adolfs torg i Göteborg för att kräva bättre villkor inom hemtjänsten. Vi är trötta på att bli utnyttjade för att vi jobbar med hjärtat. Vi vill inte längre gå hem från jobbet och känna oss otillräckliga eller vara så slut så vi inte orkar med något.

Det är dags att politiker och makthavare börjar lyssna på oss som kan jobbet bäst.

Det är dags att politikerna börjar lyssna och det är dags att de tillsätter mer pengar till äldreomsorgen.

Jag kan berätta hur en dag i hemtjänsten ser ut. Jag börjar 07.30 ombytt och klar. Vi börjar med morgonmöte, men min stress börjar redan när jag har sett mitt schema. Det första som kommer upp i mitt huvud är ”hur ska jag hinna med allt det här”. Jag inser att det fattas en nyckel. Ytterligare tid går åt att hitta vem som har den. Tiden tickar iväg. Jag får möta upp min kollega som råkat få med sig den nyckeln jag ska ha.

Stressen tilltar och jag vet att minst två vårdtagare kommer att larma för att jag är sen. Telefonen ringer och jag svarar. Det är en vårdtagare som har larmat och undrar var personalen är. Jag ringer upp och talar om att jag är på väg. Dagen flyter på i samma tempo. Helt plötsligt ringer telefonen igen och då är det mina kolleger som ringer och undrar var jag är och om jag ska ha rast. Jag svarar att jag köper något lätt i området där jag är och fortsätter att jobba på. Som en kameleont, så att inte vårdtagarna känner av att jag är stressad eller att det är något som inte stämmer.

Det är dags att politikerna börjar lyssna och det är dags att de tillsätter mer pengar till äldreomsorgen. Vill de inte tillsätta mer pengar så kräver vi att få veta vilken äldreomsorg vi ska bedriva.

I går samlades vi. Det kom en hel del människor. Anna Skarsjö, ordförande i Kommunal avdelning Väst, och kommunalaren Christine Martilla, som är LO Västs ordförande, och Jennie Antilla, förtroendevald för Kommunal och undersköterska i hemtjänsten, höll helt fantastiska och inspirerande tal. Det var en mäktig känsla att stå där och vara en del av detta. Nu förändrar vi det här.