Britt sitter naken på toaletten. Hon håller armarna hårt om sig så att undersköterskan inte kommer åt att tvätta henne. Det piper i undersköterskans ficka. Hon verkar irriterad, men senare börjar hon sjunga och når fram till Britt.

– Den jobbiga larmsignalen var viktig för mig att ha med. Sådär kan min arbetsplats låta i timmar, säger Jana Bringlöv Ekspong, regissör som även jobbar natt på ett demensboende i Umeå.

Jana Bringlöv.
Jana Bringlöv Ekspong.

Hon säger att hennes film ”Sunny girl” inte ger så trevliga porträtt av personalen.

– Om man blir jagad av ett larm och har det stressigt så kanske man tappar lite av sin empati. Nu är vi mycket färre personal än när jag började. Jag skulle vilja se vad det har gjort med vår empati. Man kan säga att det är en dålig morgon på det här jobbet. Men samtidigt får undersköterskan visa en finare sida också.

Nu är vi mycket färre personal än när jag började. Jag skulle vilja se vad det har gjort med vår empati.

Jana Bringlöv Ekspong

Theodor Solin från Stockholm har regisserat ”Utflykt” som visades på Göteborgs filmfestival och ”Hemtjänst” som finns på SVT Play

– I båda filmerna är det relationer där någon är i beroendeställning, det kan skapa intressanta situationer. I ”Utflykt” händer något som inte får hända, men sådana saker händer ibland.

Theodor Solin.
Theodor Solin.

Theodor Solin har aldrig jobbat med omsorg. Men hans kompis Carl Kumlin är boendestödjare på ett LSS-boende och spelar även en sådan roll i filmen. I filmen använder han sin brukare för att kunna samla in pengar för egna ändamål.

– Vi ville verkligen ha det så realistiskt som möjligt, om det inte skulle kunna hända i teorin hade vi inte gjort det. Det är en fiktiv film och det är ingen kritik mot boendestödjare. Om det skulle vara någon kritik är det mot att boenden kan vara så olika och att det kan skapa otrygghet för de boende när det är mycket vikarier.  

Ur filmen ”Utflykt”.
Ur filmen ”Utflykt”.

På festivalen visades även ”Dimma, försvinna” av Matilda Wikingson som utspelas på ett äldreboende och ”Alive” av Jimmy Olsson som utforskar relationen mellan brukare och personlig assistent.