Alla invånare i Strängnäs fick vara med och skriva. Och alla bidrag som lämnades in kom med i antologin som fick namnet ”Jag färdas mellan nu och då”. Boken är med sina 460 sidor och 130 bidrag både tjock och tung.

– Alla som skrev fick vara med. Det kändes väldigt bra att strunta i det här med att välja ut bidrag till boken. Oavsett om du är en flyktinggrabb från Syrien eller en pensionär på 94 år kan du vara med. Nu är den yngsta 18 och den äldsta 94, säger Magnus Utvik, som anställts som kommunförfattare i Strängnäs.

Det hela startade som ett demokratiprojekt. En kommunal satsning för att få vuxna människor att skriva. Strängnäs kommun sökte och fick pengar från Kulturrådet för att anställa en livs levande kommunförfattare. Den första i sitt slag. Uppdraget gick till författaren Magnus Utvik.

För fritidsledaren Emelie Fransson blev mötet med Magnus Utvik betydelsefullt.

– Jag hade aldrig skrivit min historia utan det här projektet. Nu har jag fortsatt skriva och skickar texter fram och tillbaka till Magnus och får feedback på det jag gör. I januari fortsätter jag med en skrivarcirkel där jag kan utveckla mina texter ännu mer.

Antologin ”Jag färdas mellan nu och då”.

Emelies text handlar om det stora beslutet att förändra sitt liv, om att hitta ett lugn och att kunna se en framtid. Hon har lämnat ett hårt liv i Södertälje för att skapa ett lugnare liv i Strängnäs. Det var den resan hon ville skildra i sin text.

– Jag har fått fram något i mig som jag inte trodde fanns. Jag har inte haft självförtroende för det tidigare. Jag har vuxit som människa av att vara med och det har också hjälpt till att stärka mig i min roll som fritidsledare, säger Emelie Fransson.