Det handlar om en specifik förskola i kommunen som öppnade i förra veckan. Nyanställda har erbjudits månadslöner som ligger mer än 5 000 över snittlönen för redan anställda barnskötare i kommunen. 

”Det här känns som ett slag i magen på oss.” Så skriver 96 barnskötare och förskollärare i ett öppet brev. De fortsätter:

”Vi är inte bara upprörda, ledsna, besvikna och arga över att de gått in på höga ingångslöner, vi är också upprörda över hur det resonerats när ni satt dessa löner”, skriver undertecknarna.

Maria Engström på Kommunal säger att sektionen har blivit nedringd.

– Vi har inget emot höga löner, men hur ska de förklara det inför övriga medlemmar? Då borde de höja lönerna för dem som har låga löner.

Snittlönen för barnskötarna i kommunen ligger enligt Maria Engström på 24 600 kronor och det finns exempel på barnskötare som arbetat i tio år och ändå inte tjänar mer än 23 000 kronor i månaden. Kommunal ska nu ha ett möte med cheferna på kommunen.

I det öppna brevet skriver de 96 undertecknade förskollärarna och barnskötarna att de har fått höra att det är omöjligt att få högre löner, men ”tydligen så finns det pengar”. Flera av de nyanställda på den aktuella förskolan saknar utbildning för att undervisa inom förskolan, det får undertecknarna att undra vad det här sänder för signaler för statusen för yrkena barnskötare och förskollärare.

– Löneläget är ingen politisk fråga, det är en fråga för personal, fackförbund och närmsta chef. Så det är inget jag har någon åsikt om, säger barn- och utbildningsnämndens centerpartistiska ordförande Mari Eriksson till Kommunalarbetaren.

Rektorn på den berörda förskolan, Caroline Klintenberg, säger:

– Det handlar om obehöriga förskollärare. De ligger mellan 21 000 och 30 000 i lön. Vi har lönesatt utifrån kompetens och erfarenhet.