KA berättade nyligen att regionledningen vill avveckla vårdnära service i sin nuvarande form. Det handlar om 54 anställda på två sjukhus som bland annat har ansvar för utdelning av mat till patienter och viss städning och bäddning.

Enligt Kommunals Marianne Engberg har arbetsgivaren inte kunnat förklara hur man tänker med sina planer.

– De kunde inte presentera någon som helst tidsplan eller liknande. Det fanns inga risk- eller konsekvensanalyser heller.

Ett besked var att närsjukvården inom 14 dagar ska presentera en analys. I dag ligger vårdnära service under Division service.

Karta över protester.

Hela Sverige protesterar

Nyheter

Under tiden har en namninsamling dragits igång på Sunderby sjukhus i Luleå. I fredags hade 450 personer skrivit på uppropet. Både personal och patienter. Det är inte facket som ligger bakom namninsamlingen.

– Det kommer från personalen. Det är ett fint initiativ, tycker jag, säger Marianne Engberg.

Till SVT Norrbotten, som var först med att berätta om namninsamlingen, säger Anna Pohjanen, som är länschef för närsjukvården i Boden och Luleå, att hon välkomnar namninsamlingen.

– Det här visar att det finns ett stort engagemang för hälso-och sjukvården och det är bra, men vi vill ha en mer flexibel lösning och ett alternativ är vårdbiträden och vi tittar just nu på hur en sådan omställning kan ske, säger Anna Pohjanen.

Förutom Kommunal och Region Norrbotten deltog Vårdförbundet, Vision och Naturvetarna vid MBL-mötet.