Vid årsskiftet hade Kommunal totalt 503 000 medlemmar.

– Vi har dämpat minskningen. År 2018 minskade vi med 7 200 medlemmar, nu med 1 200. Vårt värvningsarbete har gett resultat även om vi inte har nått upp till de nivåer vi har önskat, säger Hillevi Good.

För ett år sedan sa den dåvarande värvningschefen Johan Ingelskog att det nu börjar vända och att förbundet har slutat blöda.

Han trodde på en ökning under 2019. Så blev det alltså inte.

Kommunals styrelse har tidigare satt som mål att förbundet ska växa med 5 000 medlemmar per år 2017–2020.

Hillevi Good säger att målet för 2020 ligger kvar, liksom målet att Kommunal ska ha 600 000 medlemmar år 2030.

Hillevi Good, värvningschef på Kommunal.

– Vi måste vara uthålliga. Tidigare var vi mer inriktade på kampanjer. Nu jobbar vi mer långsiktigt och det ger ett bättre resultat i arbetet för att nå fler potentiella medlemmar på arbetsplatserna.

Hillevi Good menar att Kommunal på alla nivåer måste utveckla och förbättra organisationen för medlemsrekrytering. Hon ser kommande avtalsrörelse som ett bra tillfälle att värva fler.

Omkring 50 000 medlemmar lämnar Kommunal varje år på grund av pension, att de byter till annat jobb eller av andra skäl. Så lika många nya medlemmar måste värvas varje år för att förbundet ska gå plus minus noll.

Enligt preliminära siffror till LO, som Ekot rapporterade om i julhelgen, ökade Kommunal sitt medlemsantal förra året.

Hillevi Good säger att de siffrorna bara visar antalet yrkesaktiva medlemmar. Bland dessa ökar förbundet.

Det stora tappet är bland våra studerandemedlemmar. Många av dem blir inte fullvärdiga medlemmar när de har lämnat sina studier. I de medlemssiffror vi nu går ut med i Kommunalarbetaren är studerandemedlemmar inräknade, det är så vår statistik ser ut.

Kommunals kongress i somras beslöt att förbundet inte längre ska organisera studerandemedlemmar.

– De som redan är med får vara kvar. Men de kommer att fasas ut ur statistiken i takt med att de lämnar sina studier, säger Hillevi Good.