I början av december 2018 fick medarbetare på äldreboendet veta vad cheferna verkligen ansåg om dem, vilket KA tidigare berättat om. Av misstag hade en lista med omdömen råkat skickas ut till hela personalgruppen. I mejlet fanns värderande omdömen som ”lat” och ”osmidig” tillsammans med personnummer.

Kommunal ansåg att det var ett brott både mot kollektivavtalet och dataskyddsoförordningen och inledde en förhandling där de krävde skadestånd till alla som fanns med på listan. I mars strandade den lokala förhandlingen. Kommunal gick vidare och begärde central förhandling med Sveriges Kommuner och Regioner.

Nu står det klart att Luleå kommun måste betala skadestånd på sammanlagt 128 000, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

– Det är klart att det är en seger för facket. Jag tycker inte att kommunen hanterat den här frågan på ett bra sätt, säger Henrik Alqvist, ordförande för Kommunal i Luleå, till Norrbottens-Kuriren.

Varje medlem får 4 000 kronor och Kommunal får 15 000 kronor.

Enligt Kuriren jobbar en av cheferna kvar, något Kommunal är kritiskt till.

– Det är oroligt på arbetsplatsen. En del är okej medan andra mår dåligt fortfarande. Kommunhälsan och arbetsmiljöverket har gjort undersökningar som visar att det är problem med en stark misstro mot ledningen. Kommunen har inte skött det här bra, säger Henrik Alqvist, till Kuriren.