Planeringsverktyget Plugo var tänkt att underlätta personalens arbete, men i stället blev det tvärtom. Schemat är så tajt att personalen inte hinner med sitt arbete. Kring- och restider finns inte med i systemet och appen krånglar ofta. För ett år sedan gjorde flera skyddsombud ett stort antal 6:6a-anmälningar och nu har beslutet kommit från Arbetsmiljöverket.

Redan i oktober kom en underrättelse som Göteborgs stad fick svara på. Deras svar har inte förändrat Arbetsmiljöverkets uppfattning om vad som behöver åtgärdas.

– Jag är så lycklig och glad. Det var det här vi ville. Arbetsgivaren borde ha lyssnat på oss ändå, men när de inte gjorde det är vi glada för att Arbetsmiljöverket i alla fall gjorde det, säger Jennie Anttila, undersköterska och fackligt förtroendevald på Kommunal.

Det Göteborgs stad nu måste åtgärda senast den 1 maj nästa år är att se till att det finns restider i schemat. Det ska också göras tydligt vilka administrativa uppgifter som ingår i begreppet kringtider och se till att det finns tid att utföra dem. Staden måste också se till att ha system som fungerar.

KA har vid flera tillfällen skrivit om den stress och press som personalen känner när de inte hinner med sitt jobb.

– Senast i dag kom det en person till mig och grinade för att hon inte hinner med, säger Jennie Anttila.

På måndag ska alla skyddsombud få beslutet så att de i sin tur kan informera all hemtjänstpersonal.

– Vi ska försöka fira, men jag vet inte när vi hinner, säger Jennie Anttila.

Beslutet tas emot med glädje av hela Kommunal Väst.

– Det här är en enorm facklig framgång. Äntligen kommer det att bli förändring, säger Anna Skarsjö, ordförande för avdelning Väst.

Hon säger att vitet inte är det viktiga, utan att det handlar om att Arbetsmiljöverket visar att de menar allvar.

Tror du att Göteborgs stad kan behålla Plugo?

– Det viktigaste är att restider och kringtider finns med och blir tydliga. Det är det som undersköterskorna upplevt som det största problemet, säger Anna Skarsjö.

KA har sökt Kristina Liljedahl-Scheel, HR-direktör i Göteborgs stad.