I början av december hade 60 fall av arbetssjukdomar orsakade av sexuella trakasserier anmälts till Arbetsmiljöverket, skriver TT.

Det är drygt 20 procent fler än 2018 och verkar också bli högre 2019 än 2017, året då mängder av kvinnor vittnade om sexuella trakasserier under hashtaggen metoo. Statistiken som TT tagit fram visar att läget är värst för Kommunals yrkesgrupper som personliga assistenter och undersköterskor.

– Man är i en väldigt utsatt position som personlig assistent. Jobbar du åt en brukare som tillika är arbetsgivare och den utsätter dig för kränkande behandlingar är det väldigt svårt vem man ska vända sig till. Enligt arbetsmiljölagen ska du vända dig till chefen, säger Margaretha Johansson, ombudsman på Kommunal, till TT.

Margaretha Johansson säger också att det är vanligt att söka upp facket efter att en person slutat och då är det svårare för facket att agera.

KA publicerade personliga assistenters upprop #hjälpaintestjälpa i december 2017.

Nästa år presenterar regeringens utredare Lars Lööw sin översyn av yrket personlig assisent. I uppdraget ingår bland annat att utreda omfattningen av sexuella trakasserier, hot och kränkningar.