Undersköterskorna Eva-Kristin Johansson och Carina Ståhl med deltagarna Rolf Sjöberg och Irene Lindell.

Undersköterskorna Eva-Kristin Johansson och Carina Ståhl med deltagarna Rolf Sjöberg och Irene Lindell.

Det är uppsluppen stämning på dagcentralen Blåmesen i Älmhult i Småland. De sex besökare som i dag ska följa med på ”trivselresa” till Växjö anländer en efter en och får börja dagen med kaffe och fralla i den ombonade fyrarumslägenheten. 

– Det är lagom stort här, som att komma hem nästan och så vill vi ha det, säger undersköterskan Kerstin Rikardsson.

Hon är en av de eldsjälar på Blåmesen som varit med från starten med ”trivsel­resor”, ett samarbete mellan Kampradstiftelsen och Länstrafiken Kronoberg. Allt började med att Blåmesen gjorde lite kortare resor, som de bland annat finansierade med pengar från kaffekassan.

De fick blodad tand och ansökte om pengar hos Kampradstiftelsen. Det tog över ett år innan de hörde något. 

– Vi väntade och väntade, och sen kom detta! Obegränsat, åk hur mycket ni vill!

Kerstin Rikardsson.

Kerstin Rikardsson.

Carina Ståhl.

Carina Ståhl.

Älmhult har varit pilotkommun för projektet och Blåmesen allra först. Nu har det rullats ut i hela Kronobergs län. Länstrafiken Kronoberg står för bussarna och administrationen och Kampradstiftelsen för pengarna.

Undersköterskan Johanna Persson är samordnare för resorna och har också hjälpt de andra kommunerna att komma igång.

– Det fanns inga riktlinjer för hur vi skulle gå tillväga utan det har vi fått jobba fram själva, säger ­Johanna Persson. 

När vi kommer tillbaka är det många som säger att det har jag inte varit med på. Nähä säger vi, men vi kan visa lite bilder.

Kerstin Rikardsson

Blåmesen har hunnit med 18 resor på 1,5 år – allt från älgsafari och minigolf till fika hos landshövdingen.

– Kommer du ihåg älgsafarin, älgen hade hela huvudet inne i tåget! säger undersköterskan Carina Ståhl till en av gästerna.

De som kommer till Blåmesen är ”minnessjuka”, som de kallas här. Personalen brinner för aktivering och att det inte behöver ta mycket tid eller vara komplicerat. Det märks att besökarna trivs.

– Att ni är trevliga, det kommer jag ihåg, säger en av dem.

Rolf Sjöberg med resesamordnaren Johanna Persson.
Rolf Sjöberg med resesamordnaren Johanna Persson.

Blåmesen är noga med att det är ordinarie personal som är med på resorna för att det ska bli en totalupplevelse där man kan jobba med förberedelser och prata om resan efteråt.

– När vi kommer tillbaka är det många som säger att det har jag inte varit med på. Nähä säger vi, men vi kan visa lite bilder. Och då får de se att de var med och uppleva det igen och igen, säger Kerstin Rikardsson. 

Efter bussresan in till Växjö är det dags för en visning på Smålands museum, där guiden entusiastiskt visar upp äldre föremål som deltagarna i flera fall känner igen från sin barndom.

På Evedals värdshus blir det schnitzel till lunch och samtalen handlar om allt från skidåkning till älgjakt – den har just startat och flera av deltagarna är gamla jägare.

– Det är verkligen en förmån att få göra detta, ­säger Johanna Persson. 

Så blev resorna gratis

Trivselresorna är ett samarbete mellan Kamprad-stiftelsen och Länstrafiken Kronoberg. Älmhult var först men nu är alla kommuner i Kronobergs län med i projektet. Kampradstiftelsen står för pengarna och Länstrafiken Kronoberg för resorna och administrationen.

Familjen Kamprads stiftelse bildades 2011 av familjen Kamprad med donationer från Ikeas grundare Ingvar Kamprad. Den stödjer bland annat projekt som främjar äldre.