Internationella världstoalettdagen är en officiell FN-dag i syfte att uppmärksamma hur viktigt det är med toaletter.

Enligt en ny rapport från organisationen Wateraid saknar två miljarder människor världen runt en fungerande toalett. I stället bajsar människor i diken, på fält eller vid järnvägsspår.

Wateraid konstaterar att många i världen har fått tillgång till toalett de senaste åren, men att det ändå går för långsamt. Om alla människor i världen kunde gå på en riktig toa skulle exempelvis antalet döda i diarrésjukdomar minska med 28 procent.

I Sverige har ju nästan alla tillgång till toalett, men ändå upplever de som jobbar med avlopp och sanitet stora problem. Kommunal organiserar den här yrkesgruppen, som varje år måste jobba med cirka 7 000 ton felspolat skräp. Det som oftast spolas ner felaktigt är bomullstussar, flytande kemikalier, våtservetter och tops.

Arbetarna i nordvästra Skånes vatten- och avloppsverksamhet, NSVA, vill exempelvis slå ett slag för att man ska sluta fultorka sig. Att använda hushållspapper när toapapperet är slut, innebär stor risk för såväl stopp som översvämningar, och därmed mer onödigt jobb för kommunalarna.