Åsa Söderlind från Uddevalla har jobbat i äldreomsorgen i 31 år. En vanlig åkomma bland brukare som har svårt att sköta sin egen hygien är hudsvamp i hudveck. 

– Det har aldrig gått att jobba förebyggande. Vi har använt potatismjöl, svampmedel och remsor från lakan när hudsvampen redan är där. Det blir bättre en tid, men sedan kommer den tillbaka. 

För några år sedan inledde kommunen ett projekt för att få fram idéer och produkter från med­arbetare på golvet. Åsa skickade in några idéer, och förebyggande hudvecksskydd var en av dem.

Genom föreningen Entreprenörsarenan, som lokalt hjälper personer att göra företag av idéer, fick Åsa kontakt med ett företag som tillverkar hygienprodukter. 

– Jag fick besöka fabriken och känna på ett material som är en slags superabsorbent. Jag fick ­material hemskickat till mig och satt och ­klippte olika bitar. 

Åsa klippte till bananformade bit­ar hemma och testade det sedan på äldreboendet där hon jobbade. Det blev succé. Den böjliga formen gör att skyddet sluter tätt. 

Totalt tog arbetet nästan tre år. Hon behövde mönsterskydda produkten och fick sedan juridisk hjälp med att sälja rättig­heterna till företaget. I maj lanserades produkten både i Sverige och Europa. Snart kommer skydden ut på Apoteket.

– Det är jättehäftigt. Många lider, men pratar inte om de här problemen. När man jobbar i äldreomsorgen blir man en slags ambassadör för de äldre.