Efter över hundra år av facklig kamp borde man kanske förnya sig? En strejk drabbar kanske tredje man hårdare än arbetsgivarna? Arbetsgivaren får kanske inte in pengar vid en strejk men slipper å andra sidan lönekostnaden, så det blir ändå inte ett så hårt slag.

Varför då inte hitta på något som gör att arbetsgivaren får enormt mycket mer utgifter, trots att vi arbetar som vanligt? Alla bussar är 10 minuter försenad och skriver då övertid, det blir ju dyrt i längden? Någon med ett annat förslag?

Ett annat alternativ är att Kommunal vägrar skriva på ett dåligt avtal. Hellre avtalslös än några ynka hundralappar, för att “man inte kommer längre”. En arbetsgivare som saknar kollektivavtal riskerar ju dagliga konflikter och blir säkert stressad av detta tillstånd.

Ja, plötsligt kan bussförarna bestämma att lördag och söndag strejkar vi i City. På måndag kör vi inga bussar med 100-nummer. Klockan 12 på tisdag stänger vi all trafik i länet en timme. På onsdag inga ledbussar i trafik. Torsdagar inga 400-bussar i trafik. På fredag rullar inga boggibussar ut.

Utan kollektivavtal kan väl vad som helst hända, bara fantasin sätter gränser?

Ja, så helt slumpmässigt och oförutsägbart vill väl ingen arbetsgivare ha det? Utan kollektivavtal kan väl vad som helst hända, bara fantasin sätter gränser? Och en fantasilös och cynisk arbetsgivare borde väl oroa sig rejält för att bli utan kollektivavtal?

Det bästa vore ju förstås att man kommer överens om att vi kommunalare verkligen behöver högre lön och fina förmåner. Men vägrar arbetsgivaren inse detta så får han bli rejält överraskad varje dag därefter tills han betalar vad vi är värda.

En strejk som inte ger något borde kanske istället bytas ut mot något annat. Idéer på det tack!