Det var tidigt på söndagsmorgonen som en man i 80-årsåldern, boendes på ett särskilt boende i Nykvarn i Södermanland, fick tag på ett tillhygge och gick till attack mot andra boende, något som flera medier har rapporterat om. Sex av de boende skadades och fick föras till sjukhus. Ingen ska vara allvarligt skadad. Mannen är gripen, misstänkt för mordförsök. Även två ur personalen skadades när de försökte avstyra attacken.

– Det är jättetragiskt. Jag måste i det här läget berömma personalen, de har gjort ett fantastiskt jobb. De gjorde det de skulle, när de fick råd av polis att gå och låsa in sig så gjorde de det. Det går inte att freda sig om någon får spel och det är en storvuxen person, säger Anders Önbäck, huvudskyddsombud och förhandlingsansvarig för Kommunal i Nykvarn.

Mannen som gick till attack hade bara bott på boendet några dagar och inte visat några tecken på att vara våldsam. Liksom för alla nya brukare hade det gjorts en riskbedömning när han flyttade in och bemanningen var tillräcklig, enligt Anders Önbäck. Det var tre personer som jobbade den aktuella natten. De har fått sjukskriva sig och arbetsgivaren står för deras karensdagar så att de inte drabbas ekonomiskt.

– Personalen mår jättedåligt. Inte bara de som jobbade den natten utan även övrig personal, det blir ju mycket oro på arbetsplatsen när något sådant här händer, säger Anders Önbäck.

Han berättar att flera ur personalen ringde när de fick veta vad som hade hänt och erbjöd sig att komma in och hjälpa till. Arbetsgivaren tog genast in fyra sjuksköterskor för att bemanna upp i den krisartade situationen och drog igång hela sin krisorganisation. Anders Önbäck säger att de nyligen uppdaterat policyn för hot och våld och krishantering, och att rutinerna fungerade väldigt väl. Han berömmer arbetsgivaren.

– Det som är bra är hur bra det här har skötts, med att hjälpa personal, de boende och anhöriga. Vi har ett aktivt samarbete mellan Kommunal och arbetsgivaren och de har verkligen varit förstående. Boendet har en ny chef och hon har verkligen lyssnat och ringer och frågar, säger att nu tänkte vi göra så här, är det okej för er, säger han.

Sedan händelsen har det även varit många anhöriga och andra som har velat komma in på boendet. Kommunen fick till slut hyra in en väktare för att få lite lugn och ro för personal och boende. Men även om händelsen skapat mycket oro hos de anhöriga så har de varit förstående, enligt Anders Önbäck.

– De förstår ju att det kan hända. Hade det varit en brukare som hade använt våld tidigare, om det funnits en historia och man inte hade gjort något, då hade det varit annorlunda men nu var det ju ingen som anade att det kunde hända, det är en isolerad händelse.