En del barnböcker är vackra konstverk som vi vuxna dras till, i bästa fall smittar det av sig på barnen. Det här är en sådan bok, utgiven för barn – och vuxna – från fyra år.

Sara Stridsbergs poetiska text handlar om en flicka vars pappa inte vill leva. Den har stora likheter med Stridsbergs roman ”Beckomberga” där en flicka besöker sin pappa och hans medpatienter på psyket. Men här är berättelsen givetvis skriven utifrån barnets ögon, tankar och känslor.

Illustration ur ”Dyksommar” av Sara Stridsberg och Sara Lundberg.
Illustration ur ”Dyksommar” av Sara Stridsberg och Sara Lundberg.

Sara Lundbergs bilder är gränslöst vackra samtidigt som de berättar historien. Missa inte boken ”Fågeln i mig flyger vart den vill” där hon gjort precis lika vackra konstverk och även skrivit texten, den boken passar lite större barn samt vuxna.

Det är viktigt att barnböcker får öppna upp för det svåra i livet och ”Dyksommar” är alla gånger förtjänt av sin Augustnominering.