Klas Östergrens romaner handlar ofta om män. I Hilde gör han, något överraskande, ett fullödigt kvinnoporträtt. Han har tagit en figur ur två av Ibsens dramer, Hilde Wangel, och låtit henne bli huvudperson.

Han placerar henne i Berlin på 20-talet, hon drabbas av panikångestattacker och tvingas uppsöka en terapeut. Och där på terapisoffan väller hela hennes berättelse fram.

”Hilde” av Klas Östergren.
”Hilde” av Klas Östergren.

Det är så skickligt skrivet att man ibland stannar till och undrar hur Östergren gör. Alla stora händelser föregås av ett varsel och man bli fångad att läsa vidare. 

Boken ingår i en skandinavisk satsning på att uppmärksamma Henrik Ibsen. Förutom Östergrens bidrag har norska Vigdis Hjorth skrivit om Hedda Gabler och danska Merete Pryds Helle om Nora från dramat Ett dockhem.