Göteborg har en särskild policy som innebär att anställda inte kan sägas upp på grund av arbetsbrist. I ställer blir man omplacerad till en annan enhet. Den här policyn har den borgerliga alliansen i Göteborg velat få bort, vilket KA skrev om tidigare i år.

Under torsdagen togs den särskilda anställningstryggheten slutligen upp i kommunfullmäktige. Där blev de borgerliga överkörda av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ och det lokala partiet Demokraterna.

– Jag tycker att det är en mycket olycklig utveckling att Göteborg ska frångå den svenska modellen, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), till Göteborgs-Posten.

Socialdemokraternas gruppledare, Jonas Attenius, menar att den särskilda anställningstryggheten gör det lättare att locka till nya medarbetare.

– Det här är en stor seger för stadens välfärdspersonal, säger Jonas Attenius, till GP.

Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal avdelning Väst, är mycket nöjd med beslutet.

– Det känns fantastiskt att vi kan behålla den förstärkta anställningstryggheten. Vi är nästan den enda kommunala arbetsgivaren som har kvar det och det gör otroligt stor skillnad för de 55 000 anställda i staden.

Anställningsfrågan har diskuterats hela året och nu har ett beslut kommit. Kan ni slappna av kring den här frågan nu på lite längre sikt?

– Det känns som att vi kan slappna av. Frågan har stötts och blötts i de politiska rummen och nu har man satt ned foten. En majoritet säger att den förstärkta anställningstryggheten är bra. Det här är något som gör att vi blir en attraktivare arbetsgivare, säger Anna Skarsjö.