Jag jobbar som undersköterska på ett äldreboende i Göteborg. Tidigare har vi haft fast schema på fyra veckor med jobb varannan helg. Vi arbetade 19 arbetstillfällen på en heltid, detta var kompensation för helgarbetet.

Sedan gick vi över till sexveckors-schema med Timecare. Och de började räkna. Delade man 19 arbetstillfällen på fyra veckor blev det 4,75 arbetstillfällen per vecka. Följden blev att de tog 4,75 arbetstillfällen och multiplicerade med sex veckor vilket gav 28,5 arbetstillfällen. 

Eftersom det inte går att jobba ett halvt tillfälle lade de 28 arbetstillfällen ena sexveckors-perioden och 29 arbetstillfällen på nästa period och så vidare. Det betyder att det var 14 lediga dagar ena perioden och 13 dagar den andra. 

Nu säger vår chef att vi bara ska ha rätt till 13 lediga dagar per sexveckors-period. De stjäl en av våra lediga dagar och lägger till ett arbetstillfälle!

De stjäl en av våra lediga dagar och lägger till ett arbetstillfälle!

En ledig dag som man kunnat tillbringa med familj. En ledig dag som man kunnat använda till återhämtning. Hur är det ens möjligt att arbetsgivaren bara kan ta den?

Dessutom gäller 13 lediga dagar oavsett tjänstgöringsgrad. Det betyder att jag som arbetar 75 procent ska göra precis samma morgon- och kvällsarbete och precis lika många gånger som en kollega som arbetar heltid. 

Kan detta vara riktigt? Det finns ju en anledning till att jag valt att inte jobba heltid. Jag vill ha korta dagar och många lediga dagar. 

Alla som arbetar heltid blir också av med en ledig dag! De behöver ju verkligen lediga dagar för återhämtning.