Jonas Gardells uppväxtskildring En komikers uppväxt från 1992 är en modern klassiker av en anledning. Boken träffar mitt i veka livet på den som läser den under den formbara och outhärdliga tid som är barndomen. Redan strax efter att den kommit ut blev den till tv-serie med Björn Kjellman i huvudrollen, men nu är det alltså dags för en ny filmatisering.

Filmen följer troget grundhistorien. Det är en berörande historia om 12-åriga Juha som växer upp på 70-talet och gör allt för att passa in, till och med sviker sina vänner som är ännu längre ner i hierarkin än honom.

Fyrtio år senare konfronteras den vuxne Juha, nu en erkänd komiker mycket finstämt spelad av Johan Rheborg, med sitt förflutna. Han är fortfarande pajasen vars värde ligger i att få andra att skratta men som egentligen inte alls är glad. När en gammal klasskompis hälsar på efter en föreställning upptäcker han att ingenting egentligen har förändrats.

Filmens stora behållning är tillbakablickarna och barnskådespelarna. Loke Hellberg, som spelar Juha som barn, får skickligt fram de plågsamma krumbukterna för att bli populär. Mest imponerad blir jag dock av Teo Dellback som spelar Thomas, den blyga snälla pojken som är olyckligare än ett barn ska behöva vara.

Det är en mycket fin och berörande rollprestation. 70-talsdekoren må kännas lite daterad, men mobbing och utsatthet är ett evigt tema och som vuxen gör det ont på ett helt nytt sätt. Man vill skydda alla barnen.