Arbetsgivare med kollektivavtal ska betala tjänstepension varje år till anställda över 25 år. Hittills har Fastighets granskat 400 städföretag och upptäckt att runt 50 miljoner kronor inte betalats in.

– Runt 10 miljoner är den största summan pensionspengar som saknas från ett företag. Jag är naturligtvis bestört över att städföretagen sköter sig så dåligt. Att det ska vara så lätt att fuska på det här sättet känns verkligen inte bra, säger Ewa Edström, ombudsman på Fastighets, till Fastighetsfolket.

Granskningen går till så att facket jämför årsredovisningen där det står hur många anställda ett företag har och hur många anställda företaget sedan redovisat till Fora, som sköter LO-arbetarnas pensionspengar. Då går det att se om pensionspengar har betalats in.

Fastighets kommer att inleda förhandlingar med de städföretag där det saknas pengar.

Ewa Edström säger till Fastighetsfolket att frågan om företag som inte betalar in pensionspengar kan beröra alla LO-förbund.

– I dag är det inte ett kollektivavtalsbrott att inte betala in tjänstepension, och företagen kan därför fuska utan att få skadestånd. Vi behöver reglera den här frågan i kollektivavtalen, säger hon. 

Vissa arbetsgivare i städbranschen har också avtal med Kommunal och i granskningen har det upptäckts att det finns kommunalare som saknar pengar.

– Vi har fått in våra första signaler nu om företag där medlemmar sett att det inte betalats in pensionspengar. Det företaget ligger med i Fastighets granskning, de får inte upp bara sina medlemmar utan alla anställda i företaget, skriver Lars Fischer, gruppchef för Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet, i ett mejl till KA.

Han vill inte berätta vilken avdelning det rör sig om just nu. Enligt Lars Fischer kommer Kommunal inte att göra någon egen granskning, men medlemmar ska ha blivit informerade på ett medlemsmöte och också uppmanats att kontrollera att de fått tjänstepension inbetald, säger Lars Fischer.

Så kollar du att fått tjänstepension

Som anställd kan du själv gå in på Fora.se och kolla hur mycket företaget har betalat i avtalspension de senaste åren och jämföra med sin deklaration.

Om det inte stämmer överens – kontakta din lokala sektion för att få hjälp.