Pia Juhlin och Helena Mångsén med resurshundarna ­Hanna och Caramell.

Pia Juhlin och Helena Mångsén med resurshundarna ­Hanna och Caramell.

Det är en timme kvar till showstart och Johan Freijs ska snart förvandlas till trollkarl. I sin väska har han scenkläderna och den svarta hatten. Men han är inte nervös. De senaste åren har han stått på scen många gånger med sina kolleger på Myrens LSS-verksamhet, som ligger naturskönt vid Mora ridklubb. 

– Jag har blivit van vid att stå på scen och jag tycker om det, att få publiken att le. Fast jag hade inte kunnat göra det utan alla mina vänner här, säger Johan Freijs och räknar upp hela ensemblens namn. 

Se film från hundshowen här:

För att se det här innehållet måste du godkänna cookies från våra tjänsteleverantörer.


Snart kommer ridhusets läktare att fyllas av publik. Men för några år sedan hade ingen kunnat ana att LSS-verksamheten skulle skapa show efter show för en växande publik.

Allt började med att Pia Juhlin, som också är hunduppfödare, fick idén att ta med sina hundar till jobbet som handledare på Myrens LSS-verksamhet. Till verksamheten kommer personer med olika typer av psykiska och fysiska funktionsnedsättningar. De finska lapphundarnas närvaro fick effekter som hon inte vågat hoppas på. 

– Jag upptäckte direkt att det hände något speciellt när vi tränade trick med hundarna. Det skapade så mycket glädje. En dag satte vi på musik medan vi tränade. Då blev både deltagare och hundar ännu gladare, säger Pia Juhlin.

Miriam Bilitski.
Miriam Bilitski.

Sedan dess har musiken, sången och träningen med hundarna blivit en allt större del av Myrens verksamhet. 

Till vardags sköter deltagarna Mora ridklubbs anläggning. Det blir mycket hårt jobb med att klippa gräs, laga hagar och sköta stallet. Att få göra shower och uppträda för publik blir en guldkant på vardagen som både personal och deltagare längtar till.

Men showerna har också blivit ett sätt för deltagarna att övervinna rädslor. 

– För två år sedan hade det här varit helt omöjligt. Många av våra deltagare har sociala fobier, men ändå står de på scen och sjunger för publik. Vi jobbar med deltagarnas styrkor och förhöjer dem. Då går det att övervinna rädslorna, säger Pia Juhlin.

Johan Freijs älskar att stå på scen tillsammans med sina vänner på Myrens LSS-verksamhet. Här med Miriam Bilitski, Sandra Jakobsson och Jussi Larsson.
Johan Freijs älskar att stå på scen tillsammans med sina vänner på Myrens LSS-verksamhet. Här med Miriam Bilitski, Sandra Jakobsson och Jussi Larsson.

Både Pia Juhlin och kollegan Helena Mångsén har en bakgrund inom psykiatrin. Arbetet med showerna har blivit en medveten arbetsmetod för att främja utveckling och självförtroende hos deltagarna. 

– Att arbeta med skådespeleri blir en slags gestaltningsterapi. Genom att gå in i en roll och le mot publiken kanske man också klarar att räta på ryggen på bussen, i stället för att bli stressad bland folk. Det är fantastiskt när någon som varit osäker plötsligt står där på scenen och utstrålar stolthet, säger Helena Mångsén. 

Det är snart dags att inta scenen och visst ligger det ändå lite nervositet i luften. Men att hundarna skapar trygghet märks tydligt. Simon Larsson drar fingrarna genom den fluffiga pälsen och lyser upp när han berättar om sin fyrbenta vän. Under showen ska han sjunga en egenkomponerad låt till just henne. 

– Hon heter Chira. Om man är sorgsen eller ledsen så känner hon det. Då kommer hon och tröstar, säger Simon Larsson. 

Simon Larsson uppträder med Chira.
Simon Larsson uppträder med Chira.

Scenen i ridhuset är gjord av lastpallar, och rekvisitan är delvis second hand. Showerna har inte fått bli kostsamma. Däremot har handledare från andra LSS-verksamheter i kommunen hjälpt till med musiken, ljuset och tekniken under showerna.

Flera kommuner har varit och besökt Myren för att hämta inspiration. Inbjudningar om att resa runt i landet och visa upp showerna har också börjat strömma in. 

– Intresset från andra kommuner är stort. Men vi har inga pengar att resa för, budgeten är stram. Jag hoppas att vi kan få med oss politikerna och beslutsfattarna, för vi vill sprida det här sättet att jobba på. Det finns inga begränsningar för vad vi kan göra, säger Pia Juhlin.

Pia Juhlin.

Pia Juhlin.

Helena Mångsén.

Helena Mångsén.

Tystnad och mörker. Förutom publikens sorl på läktaren och den upplysta scenen nere på ridbanan. Plötsligt drar musiken i gång och ensemblen kommer upp på scen. Den består både av människor och finska lapphundar. Publiken kan vänta sig både magi, sång, dans och en stor dos kärlek. Showen kan börja.  

Hela ensemblen från Myren tackar publiken efter avslutad show.