Vi vet sedan några år tillbaka att svenskan Hilma af Klint var en pionjär, som målade abstrakt redan 1906 innan begreppet knappt fanns. Nu kommer den första filmen om henne, och den är i huvudsak en tysk produktion.

Historien är upprörande och fascinerande. Hade Kandinsky, som fortfarande i vissa konsthistoriska kretsar anses vara den första abstraktmålaren, möjligen sett Hilma af Klints verk? Filmen ger inget svar men visar att det kan ha varit så.

Tyvärr blir filmen lite för mycket formulär 1 a. Klipp med intervjuer varvas med fotografier och uppläsningar ur dagböcker. I slutet bränner det till när en konstintendent klassar Hilma af Klint som Sveriges kanske främsta konstnär genom tiderna. Ändå har vi ännu inget af Klint-museum. Inte ens denna, den första filmen, är gjord på svenskt initiativ.