Bobby Esfahani.

Bobby Esfahani.

I varje liv finns det en roman och en berättelse, brukar det sägas. Undersköterskan Bobby Esfahani menar samma sak och berättar i ”Ni kan kalla mig Bobban” om en persisk mans 40 år i Sverige.

Det är hans egen berättelse som han vill dela med andra, men inte enbart för att berätta om sitt liv:

– De senaste åren finns många negativa krafter som försöker sprida bilden av att vi invandrare belastar samhället. Tack och lov har de helt fel, vi hjälper det svenska samhället och Europas välfärd. Det är en sak jag vill visa med min bok.

Bobby Esfahani är självlärd som författare. Han har inte gått några skrivarkurser:

– Det har jag inte haft råd med, men jag har fått stor hjälp av att läsa böcker om skrivande av Bodil Malmsten, Kristina Svensson och Kim M Kimselius. Utan dem hade det inte gått. De har berikat mig och gett kunskap, lösningar och råd. 

Bobby Esfahani.
Bobby Esfahani.

I boken får läsaren följa Bobbys väg in i det svenska samhället. Kärlekar, skilsmässor, flyttar, nya förälskelser och barn. Det är skratt och gråt. Från extrajobb inom vården, ingenjörsstudier och efterföljande arbete och sedan tillbaka till vården igen. 

– Mitt hjärta finns inom vården, även om lönen är sämre. Jag tycker om kollegerna och att jobba med människor. De äldre berättar om sitt liv och eftersom jag är en social människa ser jag möjligheten att sprida glädje som meningen med livet. Det berikar även mitt eget liv.

I boken finns flera exempel på de där sakerna som kanske egentligen inte kräver så mycket mer än engagemang, men som blir till stor glädje för de äldre. Som berättelsen om en vinklubb.

– Det är enkelt, men enormt uppskattat. Vi testar små glas av olika sorters vin och sitter och pratar. Läser på flaskorna, pratar om vinländerna och om våra egna resor, säger Bobby Esfahani.

Bobby bor i Göteborgsförorten Angered och planerar att besöka bokmässan med sin bok i slutet av september:

– Jag ska stå utanför bokmässan och dela ut reklam om boken. Jag har inte resurser att gå in och dessutom kanske ingen skulle titta på min bok där inne. 

Boken ”Ni kan kalla mig Bobban. En persisk mans 40 år i Sverige” är egenutgiven på Vulkan förlag. 

Bobbys lästips till dig som vill skriva

Bodil Malmsten: ”Så gör jag. Konsten att skriva”.

Kristina Svensson: ”Förverkliga din bokdröm”

Kim M Kimselius: ”Skriv med glädje”