Under onsdagen presenterade regeringen höstbudgeten. I budgeten ingick att värnskatten slopas. Helén Schönbäck som arbetar som undersköterska på Norrtälje sjukhus blev intervjuad i Expressen och sa så här: ”Jag tycker att de som tjänar mer kan betala mer i skatt”.

Det fick den tidigare moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén att twittra. ”Den egoistiska parasit till undersköterska som uttalar sig borde skämmas. Ingen annan har rätt att sko sig på någon annans arbete”.

Reaktionerna blev kraftfulla mot hans uttalande.

– Jag blev uppringd av Aftonbladet i onsdags och fick frågan hur jag reagerade. Då tog jag det med ro. Efter en stund kände jag mig ändå häpen. Uttrycket var ju riktat mot mig, men jag kan tänka mig ursinnet hos mina kolleger, säger Helén Schönbäck.

Vad tycker du om hans uttalande?

– Han har gjort ett sådant självmål. Hans uttalande bekräftar oss lite mer. Det är så sällan det pratas om oss undersköterskor. Det är oftast sjuksköterskor som det pratas om. Folk har uppmärksammat oss på ett annat sätt.

När Helén Schönbäck fick se de kommentarer som kommit in efter Gunnar Axéns uttalande blev hon förvånad.

– Den uppmärksamhet och det beröm som var i flödet riktades till alla oss som jobbar som undersköterskor.

Helén Schönbäck menar att Gunnar Axén gjort så att fler har fått upp ögonen för undersköterskor, även om det inte var avsikten.

– Hans uttalande bekräftar oss undersköterskor.

Vad har du fått reaktioner av kolleger?

– Man har inte sagt så mycket i Norrtälje, men jag har fått samtal av en del andra kolleger runt om i landet. De är jätteglada över att jag stuckit ut hakan lite.

Kan den här uppmärksamheten som ditt yrke fick leda till något?

– Ja, hur lågavlönade vi är. Vi undersköterskor har en väldigt nära relation till patienterna. Det är omvårdnaden vi är duktiga på. Vi ska vara stolta över det. Med alla de fina underbara kommentarer så ska vi känna oss väldigt stolta, säger Helén Schönbäck.

Efter uttalandet har Gunnar Axén förtydligat sitt första inlägg. ”För att förtydliga: Jag anser att ALLA som kräver att ANDRA ska betala mer i skatt är parasiterande egoister. Oavsett vilket yrke de har”.