Tobias Baudin tycker att det är bra att Stefan Löfven i sin regeringsförklaring lyfter fram behovet av satsningar på välfärden och på personalen som arbetar inom den sektorn.

– Det är bra att han lovar att undersköterska ska bli en skyddad yrkestitel.

Men Tobias Baudin befarar att han kommer att bli besviken när höstbudgeten presenteras nästa vecka.

– Nu gäller det att gå från de fina orden i regeringsförklaringen till handling. Det kommer säkert att finnas med någon satsning på välfärden. Men jag är rädd för att den kommer att bli för liten.

– Faran är att budgeten bygger på fel prioriteringar som att sänka värnskatten för de rika, införa ett nytt friår och en familjevecka. Regeringen, C och L borde avstå från dessa förslag. Det skulle kunna frigöra nio miljarder kronor till äldreomsorgen, förskolan och sjukvården, säger Tobias Baudin.

Eva Nordmark.
Eva Nordmark.

Han är mycket nöjd över att en annan norrbottning, Eva Nordmark, har utnämnts till ny arbetsmarknadsminister. Hon har fram till nu varit ordförande för TCO.

– Det är ett väldigt bra val. Hon är lösningsorienterad. Eva Nordmark har en perfekt bakgrund med facklig och politisk erfarenhet.

– Samtidigt är jag kritisk till de utmaningar hon står inför, som att regeringen har tillsatt en utredning om att försämra turordningsreglerna för att göra det lättare att göra sig av med anställda. Detta sker parallellt med att parterna förhandlar om en ny arbetsmarknadsmodell.

– Arbetsförmedlingen är i totalt kaos samtidigt som de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna monteras ned, som extratjänster. 

– Vi vill att Eva Nordmark nu ser till att det satsas på arbetsmarknadsutbildningar, som till exempel till vårdbiträden som senare kan gå vidare till att utbilda sig till undersköterskor.

Tobias Baudin var med i spekulationerna inför utnämningen av ny arbetsmarknadsminister.

– Jag noterade det. Men det kändes jobbigt. Jag vill inget hellre än att fortsätta som Kommunals ordförande. Det är ett uppdrag jag brinner för, säger han.