”Nakna som foster och gudar” är en pjäs om författaren Karin Boye, som mötte sin flickvän Margot Hanel i Berlin. I sju år levde de tillsammans innan Karin Boye dog. Regissören Helena Sandström Cruz säger att hon vill fylla i historieskrivningen om Karin Boye.

– Varför fick jag lära mig i skolan att Karin Boye var en ensam, tragisk människa som dog i skogen, när hon hade till exempel en sambo? Om man tar den gängse bilden var Karin Boye som en ensam nucka. Vi vill visa den riviga, härliga Karin Boye även om det är en tragisk historia.

Pjäsen har premiär den 28 september och spelas på en massa platser i landet liksom resten av Riksteaterns föreställningar.

Fler föreställningar från Riksteatern i höst

”Man får väl ställa upp”, en glesbygdsfars om det svenska föreningslivet. Manus och regi av Adde Malmberg. Premiär 25 november.

”De oroliga”, efter Linn Ullmans roman om föräldrarna Ingmar Bergman och Liv Ullman. Regi av Pernilla August. Premiär 5 november.

”Barnen”, kärlek och intriger bland före detta kollegor i en engelsk kuststad. Nominerad till bästa pjäs både i USA och Australien. Regi av Karin Enberg. Premiär 16 september.

”Fallfrukt”, en monolog av och med Monica Wilderoth om kvinnligt missbruk och klass. Läs vår intervju i nummer 15 av KA! Premiär 2 oktober.

Koreografen Carl Olof Berg kommer gärna hem till dig och bjuder på en dansföreställning. Läs mer på riksteatern.se och kolla vilka städer han är tillgänglig i under hösten.