– Vi tappade lite tid i  mitten där, men vi jobbade ifatt det sen i slutet. Men det har varit stressigt, säger Ola Hillström, med svetten lackande i pannan när den sista gästen har fått sin mat.

Ola Hillström, som var lagledare, hoppades förstås på vinst tillsammans med sina lagkamrater från ett äldreboende, en förskola och ytterligare en skola. Men de fick nöja sig med andraplats. Segern gick i stället till skolkockar i Vellinge, som kallade sitt lag Framtidens kockar.

– Först kände jag mig besviken. Men när vi fått smälta det lite tror jag vi kommer känna att det här var kanonbra, säger Ola Hillström, precis efter prisutdelningen.

Det är febril aktivitet i tävlingsköken på Älvsjömässan. Ola Hillström står och grejar med sina lövtunna knäckkorgar till desserten som han är extra ansvarig för. Bredvid i ett annat kök surrar en matberedare, någon bankar ut kycklingfiléer. Det är en blandning av sött och salt i luften.

Pokaler till vinnarna i storköks-SM.
Pokaler till vinnarna i storköks-SM.

De sex lagen har haft samma råvaror att utgå i från, temat är streetfood. Varje lag har lagat en fiskrätt, en kötträtt, en vegetarisk rätt, samt dessert, sallad och olika små-förrätter.

– Den största utmaningen har varit att få en bra meny som är smidig och som vi kunde veta att vi skulle få fram under det här tidsintervallet och som är tilltalande för gästerna, säger Ola Hillström.

Han har jobbat som kock i drygt 20 år, men på Gustavslundskolan i två år.

Vad i den här tävlingserfarenheten kan du ta med dig till ditt vanliga jobb?

– Man märker i alla fall att man är stresstålig.

Var detta stressigare än ditt vanliga jobb?

– Ja det är mer att tänka på här.

I morgon eftermiddag, torsdag, är det APT-möte på Gustavslundskolan. På fredag är han tillbaka i skolköket.


Se KA:s livefilm från tävlingen: