Jag är 41 år, har minderåriga barn och jobbar som vikarierande barnskötare på deltid i kommunen. Lönen jag får räcker inte till, så jag är beroende av försörjningsstöd. Självklart vill jag utöka min sysselsättningsgrad, men det är svårt på min arbetsplats och jag vill helst inte byta.

Min handläggare på socialbyrån tycker att jag ska skriva in mig i a-kassan, men vad har jag att tjäna på det? Och hur ska jag ha råd med avgiften? Jag trodde det var idé att gå med endast om man jobbar heltid, men det lät inte så på min handläggare. Ge mig lite info, snälla.

/ Fattig medlem

Theodor Berleen Danå försäkringsspecialist på Kommunal

SVAR: Du bör absolut bli medlem i a-kassan och söka ersättning. Särskilt om du har oregelbunden arbetstid med timlön eller om du nyligen fått gå ned i tid i relation till hur mycket du arbetar just nu. Ersättningen betalas nämligen ut beroende på hur mycket du har arbetat tidigare. Även om ersättningen inte baseras på heltidsjobb har du alltså rätt till ersättning de veckor du jobbar mindre än normalt.

Om du är ny medlem har du bara möjlighet att få en grundersättning de första tolv månaderna. Det är först efter den tiden du kan få en högre ersättning baserad på din inkomst. Grundersättningen är som högst 365 kronor per dag om du jobbat heltid innan du fick ersättning. Avgiften till a-kassan är dock bara strax över hundra kronor per månad, så för nästan alla räcker det att få ersättning en dag per månad för att det ska löna sig att vara medlem när man är arbetslös. Plus att medlemskapet också är en försäkring i fall du skulle helt bli av med ditt arbete.