Inför sommaren stängdes vårdplatser på Östersunds sjukhus och personal erbjöds att skjuta på sin semester. Undersköterskor och sjuksköterskor erbjöds minst 8000 kronor extra i veckan, skriver Östersunds-Posten.

Vårdplatserna blev dock inte färre. Både Kommunal och Vårdförbundet larmar om en ohållbar situation. Patienter får läggas in på fel avdelningar.

En undersköterska som jobbar sin andra sommar på sjukhuset har skrivit ett öppet brev till sjukhusledningen där hon berättar att personalen får jobba många dubbelpass. Enligt undersköterskan har det blivit 37 dubbelpass på 5,5 veckor. Då kan en anställd få arbeta från 6.45 till 22.00 samma dag eller från 13.00 till 7 nästa morgon. Undersköterskan skriver i brevet, som Östersunds-Posten citerar ur, att en del sjukskriver sig för att få återhämtning.

Hon uppmanade också sjukhusledningen att ”ta på sig vita kläder och gå ut på golvet för att förstå”.

Tomas Ålander är sektionsordförande för Kommunal i Region Jämtland-Härjedalen. Han har besökt sjukhuset regelbundet under sommaren och pratat med medlemmar och chefer om situationen.

– Det är alltid tufft på sommaren, men det har varit värre i år, säger han och berättar om äldre som fått läggas in på barnavdelningen, vilket aldrig har hänt tidigare.

Just i dag, torsdag, när KA pratar med Tomas Ålander är det lugnare på sjukhuset och inga överbeläggningar.

– Det har kommit toppar hela sommaren. Det konstiga är att ledningen inte verkar lära sig.

Han har nyligen pratat med hälso- och sjukvårdsdirektören och säger att samtalet varit bra.

– De jobbar aktivt för att dela på dubbelpassen så att fler avdelningar är med och hjälper till. Då kanske det bara blir något pass för var och en.  säger han.

En av sjukhusets områdeschefer har också lytt uppmaningen och tagit på sig vita kläder och var ute och jobbade när Tomas Ålander besökte sjukhuset.

Sex procent är frånvarande på grund av sjukdom vilket innebär att fler får arbeta övertid vilket i sin tur kostar mer för arbetsgivaren.

– Personalen blir körd i botten. Arbetsgivaren måste jobba med arbetsmiljön. Antalet undersköterskor har ökat lite men de har också fått fler arbetsuppgifter. Det blir inte hållbart.

Carina Schwartz är skyddsombud på medicinenheten på Östersunds sjukhus. Hon har arbetat som undersköterska på enheten i 42 år och håller med om att sommaren har varit en av de värsta. Under torsdagen fick hon jobba ett dubbelpass från 6.45 till 22.
– I dag (fredag) får en annan undersköterska jobba hela dagen på grund av en annan är sjuk.

Vår status borde höjas så att fler vill jobba i vården. Staten borde ta tag i det, helst nu. Vi måste trygga vår välfärd.

Carina Schwartz, undersköterska och Kommunals skyddsombud

Att jobba så många timmar i sträck är påfrestande.

– Du kan ju själv tänka dig hur man känner sig. Det är ett stort ansvar. Man måste orka vara skärpt och ha mycket i huvudet, säger Carina Schwartz, som just nu har 116 timmars övertid.

Under torsdagen var områdeschefen inne och arbetade en halv dag.

– Just på dagen var det lugnt. Hade hon varit här lite längre till hade hon sett mer. På kvällen då kom åtta patienter på kvällskvisten.

På medicinenheten finns både allmänpatienter och äldre multisjuka.

Carina Schwartz ser flera olika orsaker till personalbristen, både på Östersunds sjukhus och i hela landet.

– Vi är en fattig region som har dragit in på vårdplatser. Vi har byggt om på och har gått från ett fungerande system med fyra vårdlag till tre.

Vid årsskiftet lades lättvårdsavdelningen ned för att det saknades folk, vilket gör att patienter blir liggande kvar längre än nödvändigt på medicinenheten.

Carina Schwartz menar att för att få ordning på personalbristen i vården måste staten ta ett större ansvar.

– Vår status borde höjas så att fler vill jobba i vården. Staten borde ta tag i det, helst nu. Vi måste trygga vår välfärd.

Fotnot: Bilden är licensierad under CC BY 2.0 via Flickr.