Framstående ekokommuner som Lund, Motala och Eslöv har redan sänkt sina ekologiska mål, skriver Magasin Måltid. Nu tar alltså alliansstyret i Göteborg bort sitt mål om 100 procent ekologiskt från budgeten för 2019. 

Centerpartiets kommunalråd Naod Habtemichael säger i ett pressmeddelande att det kött som är både svenskt och ekologiskt inte räcker till och att staden vill fokusera på svenskt kött för att slippa importera.

Men enligt organisationer som Ekologiska Lantbrukarna, KRAV och Ekomatcentrum stämmer det inte att det är brist på svenskt ekologiskt kött.

– Slakterierna signalerar överskott snarare än tvärtom, säger Sofia Sollén-Norrlin på Ekologiska Lantbrukarna till Magasin Måltid.

– Det finns god tillgång på både ekologisk nöt och kyckling. Det här är nog snarare en fråga om priset och att Göteborgs stad fått en ny, politisk sammansättning. Det är billigare med svenskt kött än svenskt, ekologiskt kött, säger Eva Fröman på Ekomatcentrum.