2019 lär väl inte gå till historien som kvinnornas år? Abortmotståndet växer runt om i världen och vi måste åter igen kämpa för rätten till våra kroppar. Annat går förstås framåt, Sverige har fått en samtyckeslag och dömt den första mannen för ”oaktsam våldtäkt”, men sätter man igång första bästa deckare på tv så möts man av styckade, våldtagna kvinnor… det är klart att man gärna tar sig an en bok som ”1919 – Kvinnornas år”!

Freden dansas in ordentligt i Berlin nyårsnatten till 1919, året då landets kvinnor ska få rösträtt, monarkin har fallit och ett demokratiskt samhällsskick blivit möjligt.

Den tyska författaren och journalisten Unda Hörner tar avstamp där och låter oss sedan följa en rad kvinnor som lever, verkar och gör avtryck i främst Tyskland men även Paris och Wien. Vi möter ikoniska kvinnor som Marie Curie, Nobelpristagare i både kemi och fysik, modeskaparen Coco Chanel och socialisten Rosa Luxemburg.

Vi får lära känna konstnärerna Hannah Höch och Käthe Kollwitz, Clara Grunwald som startar den första Montessori-förskolan i Berlin och Sylvia Beach som öppnar den anrika och i dag turistlockande bokhandeln Shakespeare and Company i Paris. Även lite mer okända politiskt och feministiskt framstående kvinnor presenteras.

”1919 – Kvinnornas år” av Unda Hörner

Rosa Luxemburg mördas av soldater i början av året så det är inte så att 1919 blir ett år av enbart dans och framgångar. Första världskriget har just tagit slut och Berlin präglas av fattigdom och politisk oro. Men boken berättar om hur kvinnor börjar ta allt mer plats inom politik, vetenskap, mode, konst och utbildning genom att låta oss följa dessa kvinnor under det här året.

Unda Hörner rör sig lätt mellan dessa skilda ämnen och väver ihop vardagsliv med de stora politiska händelserna. Hon hade kunnat skippa vissa detaljer från kvinnornas privatliv – taget från deras dagböcker – som inte känns passande i sammanhanget.

Det deppiga är förstås att man vet vad som snart kommer drabba Europa och innan årets slut har Adolf Hitler redan börjat agitera i München… Inte desto mindre njuter jag av att läsa om dessa kvinnliga pionjärer som hann göra starka avtryck mellan och under två förödande världskrig.