Akadem Care har enligt sin hemsida ett 40-tal medarbetare och är verksamma i Stockholm stad, Upplands Väsby och Danderyd. Ivo skriver i sitt beslut att allvarliga brister har visat att företagets företrädare inte är lämpliga att bedriva hemtjänst.

För ett år sedan hävde Sundbybergs stad sitt avtal med företaget efter att det framkommit att besök hade registrerats samtidigt hos två olika kunder av samma anställd. Besök har också registrerats för sent och tiden har justerats i efterhand. Företaget ska också ha raderat arbetspass då det funnits besök hos brukare som har krockat.

I våras kunde Kommunalarbetaren och tidningen Arbetet avslöja liknande typ av fusk med tidsregistreringen i en granskning av det Stockholmsbaserade hemtjänstföretaget Enklare Vardag.
Granskningen bidrog till att flera Stockholmskommuner sade upp sina avtal med företaget.

Enligt Sundbybergs stad har Academ Care också, i strid med avtalet, använt sig av en anhöriganställd. Företaget ska ha försökt dölja det genom att använda falska personuppgifter när man registrerat besök hos brukaren. Hemtjänstföretaget har haft möjlighet att kommentera de uppgifter som framkommit till Ivo, men har inte kommit in med något yttrande till tillsynsmyndigheten.

Sedan årsskiftet krävs tillstånd för att få bedriva hemtjänst och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, går igenom ansökningar från alla landets hemtjänstföretag. De som redan har haft verksamhet i gång har fått fortsätta i väntan på beslut. 

Tidigare i somras fick ett företag verksamt i Blekinge och Småland, Gertrud care, nekat tillstånd på grund av allvarliga brister, bland annat ekonomisk misskötsel och brister i medicinhanteringen.