Jag har varit långtidssjukskriven och är på väg tillbaka till arbetsmarknaden, men har inget jobb. Jag förstår att jag ska skriva in mig på Arbetsförmedlingen, men ska jag också anmäla mig som arbetslös till a-kassan? Jag kan ju ändå inte få någon ersättning eftersom det gått för lång tid sedan jag senast hade ett arbete. Är tiden jag står som arbetssökande hos a-kassan ”värd” något i ett senare ­stadium, när jag förhoppningsvis fått ett nytt jobb? Jag har varit anställd i äldreomsorgen.

/ Medlem som undrar

Theodor Berleen Danå försäkringsspecialist på Kommunals a-kassa
SVAR: Du bör absolut ansöka om ersättning från a-kassan när du inte längre är sjukskriven. Även om du varit sjuk en längre tid kan du ha rätt till ersättning. Vi får hoppa över fem år och basera ersättningen på vad du gjorde för upp till sex år sedan i de fall det behövs. Om du har arbetat någon gång under de senaste sex åren från att du söker ersättning finns alltså chansen att du kan ha rätt till ersättning från a-kassan.

Är det så att du inte har rätt till ersättning nu, kan vi också pröva din rätt till ersättning på nytt när du börjar jobba. Tiden du står som arbetssökande är dock inte i sig möjlig att använda för rätt till a-kassa utan bara tid då du arbetar.