Förra året arrangerade Kommunal tre seminarier på Almedalsveckan och ledningen medverkade i flera sammanhang. 

Men i år har förbundet inte några deltagare på plats. 

– Framförallt handlar det om prioriteringar. Vi fokuserar på att vara med på medlemmarnas arbetsplatser i stället, säger Tobias Baudin som kommer att besöka kommunalare i Dalarna i stället för att resa till Visby.

– Vi tycker att Almedalen bör fundera på vad de ska vara framöver. För mig har fördelen varit att man kan träffa politiker och andra makthavare, men det har mer och mer blivit en tillställning för olika företagare. Det är allt mer bilmärken och liknande som är där, säger Tobias Baudin till Arbetet

Även Byggnads avstår och kommer i stället att ordna arbetsplatsträffar med korvgrillning och frukost på olika håll i landet.

– För mig är det självklart att välja korvgrillning i Sölvesborg framför rosémingel i Almedalen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i ett pressmeddelande. 

LO är på plats, men i mindre skala än förra året. 

– Efter en diskussion i styrelsen kom vi fram till att vi ska vara där men med något lägre ambitionsnivå än vanligt, säger Eric Sundström, kommunikationschef på LO. 

– Det är jätteviktigt att vanligt folks perspektiv hörs när den politiska eliten samlas. 

Bakgrunden till att LO trappar ner närvaron är att Almedalsveckan utvecklats åt fel håll, framförallt de senaste fem åren, menar Eric Sundström.

– Det finns många tecken på att den inte är vad den har varit. Almedalsveckan har blivit mindre av en tummelplats för vanligt folk och politisk diskussion. 

Bland LO-förbunden är bland andra Handels, Transport, Elektrikerna och IF Metalls a-kassa på plats i Visby.

En längre version av artikeln har tidigare publicerats av Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och flera andra tidningar ingår i LO Mediehus.