Så gott som alla har hört ett rim eller en sång av Lennart Hellsing. Även om vi kanske inte alltid tänker på att det är han som står bakom den.

”Här dansar Herr Gurka”, ”En liten båt blir ofta våt”, ”Krakel Spektakel”, ”Det var så roligt jag måste skratta”, ”Hej sa Petronella”.

Lennart Hellsing skrev med både lekfullhet och djup och lyckades på ett unikt sätt få orden i sig att skapa rytm och musik. Nu är det dags för texterna att möta nya bildvärldar. I samband med 100-årsjubileet har ett flertal av Sveriges illustratörer fått i uppdrag att göra nya illustrationer till Hellsings texter.

– Det är ett uppdrag som är hur läskigt som helst. Lennart Hellsing är så förknippad med illustrationerna av Paul Ströyer och Stig Lindberg. Jag älskar deras bilder och att peta i dem är jätteknepigt. Jag sade nej tre gånger innan förlaget lyckades övertala mig, säger Charlotte Ramel.

Hon har gjort bilderna till ett fyrtio­tal texter och rim som ges ut i boken ”Rulla rulla kula” under våren.

– När jag läste texterna igen tänkte jag: han är ju poet! Jag har tagit fasta på det och på djupet i Lennart för att visa att det inte bara är hopp och skoj. Han skriver ju väldigt klurigt och intelligent och det finns ingen självklar bildvärld till det. Hans universum är oändligt.

Charlotte Ramel är osäker på om namnet Lennart Hellsing kommer att leva vidare över tiden. Hon tror däremot att många av hans texter kommer att fortsätta sjungas och rimmas.

– Han är ju unik i sitt slag. Med hans textmusikalitet är han en fröjd att läsa högt, med krumeluriga och finurliga texter. Även om barnen kanske inte förstår alla ord så får de sången och rytmen och det roliga i hans texter. Där är ju bilderna viktiga också för att fånga barnets koncentration. Kombinationen är viktig.

Ellen Ekman är illustratör i generationen efter Charlotte Ramel. När hon tänker på Lennart Hellsing tänker hon på någon som varit med från allra första början:

– För mig känns Lennart Hellsing nästan statlig! Kvalitetsstämplad. Men han står fortfarande för det spontana och knäppa till skillnad från det duktiga och korrekta.

Ellen Ekman har nu tagit sig an ”Herr Gurka” och ”Där uppe i gardinerna” och gjort pekböcker av dem. Gurkor och gorillor som de allra yngsta läsarna ska kunna relatera till.

– När jag var liten erbjöd han mest ett speciellt universum. Nu när jag läst honom igen förstår jag hur skicklig han var. Han är ett unikum. Det svåraste var att förhålla sig till de bilder som redan finns i människors bildminne till de här texterna. Man vill inte våldföra sig på originalen men ändå göra sin egen grej.

Vilken är din favorit?

– Åh, jag har flera! ”Herr Gurka”, så klart. ”Dinkeli dunkeli doja”, är väldigt rolig. Jag har också illustrerat ”Rimski Korvenkoska” i en antologi och den hade jag inte så bra koll på tidigare, men det är värsta bad-ass-katten, den gillar jag.

Lennart Hellsing (1919–2015) var inte enbart författare. I flera decennier var han också fackligt aktiv och kämpade för att förbättra barnboksförfattarnas villkor.