Kommunal skippar Almedalen i år och ordnade istället ett mingel på förbundets innergård på Hagagatan i Stockholm. Här fanns förutom snittar och dryck, också virtuella glasögon som gästerna kunde sätta på sig för att se hur en arbetsdag kan se ut för en undersköterska, samt hantlar som visade hur tungt det kan vara att arbeta i välfärdsyrken.

Kommunals ordförande Tobias Baudin inledde samtalet med att säga att han är orolig för underbemanningen i äldreomsorgen och upprepade kravet på mer resurser till välfärden.

På plats var också finansminister Magdalena Andersson som höll med om att äldreomsorgen står inför stora utmaningar med ett ökande antal vårdbehövande.

– Vi kommer att behöva göra enorma tillskott till kommuner och landsting för att kunna rekrytera alla de som ska jobba i välfärden, sade hon.

Flera oberoende experter är eniga om att regeringen satsar för lite pengar på välfärden. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har räknat ut att det saknas 23 miljarder de närmsta tre åren för att bara klara att behålla dagens bemanning i äldreomsorgen.

Inget riksdagsparti har utlovat satsningar i den nivån. Men finansministern menade att pengarna kommer att räcka till att trygga framtidens äldreomsorg, om man prioriterar. Och då krävs det att fler röstar på Socialdemokraterna, argumenterade hon.

Regeringen håller också på att se över hur rikare kommuner bättre kan dela med sig till fattigare, det som kallas det kommunala utjämningssystemet. Förslag väntas inom kort.